Ve Zlíně je vystaveno sto umělecky ztvárněných filmových klapek

Více než stovka umělecky ztvárněných filmových klapek je vystavena v obchodním centru Zlaté jablko ve Zlíně. Akce je již 16 let součástí filmového festivalu pro děti a mládež. Po výstavě následuje na konci festivalu tradičně dražba klapek, výtěžek jde na podporu projektů studentů filmových škol. Klapky, které vytvořili méně i více známí autoři, viděli lidé stejně jako v minulých letech ještě před zahájením zlínského festivalu již v Praze. Letos kolekce putovala poprvé i do Ostravy. Vznikla tak nová tradice, příští rok budou klapky k vidění zase v jiném městě, řekl dnes ČTK mluvčí festivalu Martin Pášma.

Ve zlínském obchodním centru budou klapky, na které tradičně maluje například Jan Saudek nebo Iva Hüttnerová, do 25. května. Poté se přestěhují do Kongresového centra, kde se odehrává velká část festivalového dění. Dražba se bude konat 31. května v Academia centru zlínské univerzity.
 
Loni se podařilo dražbou 111 klapek vydělat 1,3 milionu korun. Nejúspěšnější byl slovenský výtvarník žijící ve Zlíně Maroš Chury, jeho dílo nazvané Byl jednou jeden král se vydražilo za 119.000 korun.
 
Rekordní byl rok 2009, kdy dražba vynesla 2,75 milionu korun. Nejúspěšnější byla klapka Libora Vojkůvky s názvem Touhy plná, klapka rozevřená, v roce 2008 za ni dal kupec 199.000 korun.
 
Tradice výstavy a dobročinné aukce klapek vznikla v roce 1998, kdy pořadatelé festivalu poprvé půjčili 26 klapek výtvarníkům, hercům či filmařům a požádali je, aby jim vtiskli svůj osobitý rukopis. Dosud se vydražilo 1447 klapek, z nich se vytěžilo téměř 19,5 milionu korun.
 
Na 53. ročníku festivalu se bude letos od 27. května do 1. června promítat 260 animovaných a hraných filmů. Přehlídka letos zviditelní dánskou kinematografii. Organizátoři připravili přes osmdesát doprovodných akcí.
 
zdroj: ČTK