TES Vsetín má prototypové centrum na montáž a zkoušení generátorů

Výrobce elektromotorů a generátorů TES Vsetín postavil nové prototypové centrum určené na výrobu a zkoušení generátorů a motorů do výkonu až 20 megawattů (MW). Výstavba centra, které vzniklo na místě bývalé skládky uhlí v areálu společnosti, přišla na 110 milionů korun, řekl ČTK generální ředitel David Bečvář. Stavba trvala deset měsíců.

Nové centrum umožní firmě rozšířit svou působnost a zdvojnásobit prodej. Firma ročně vyrobí asi stovku generátorů různých velikostí. Zatím největším generátorem, který vznikl už v nové hale, má výkon 11,5 MW a je určen pro ČEZ do Rumunska. Podle pracovníků TES pokryje roční spotřebu asi 23.000 domácností.
 
Nové prototypové centrum bylo vybudováno pro rozvoj a inovace v současnosti neúspěšnějšího produktu firmy, kterým jsou generátory pro malé vodní elektrárny. "Jelikož postupně rozšiřujeme portfolio produktů směrem k větším strojům, dlouhodobě jsme se potýkali s nedostatečnou možností zkoušení nových řešení, pro něž jsme využívali kooperace. Nyní budeme schopni si nová řešení odzkoušet sami a nejen to, nabízíme prototypové zkoušky také dalším podnikům v republice," uvedl Bečvář.
 
Hala o zastavěné ploše 2311 metrů čtverečních je vybavena moderní zkušební technikou a jeřáby s nosností až 80 tun. Nyní se v hale zkouší generátory do výkonu 4 MW s postupným navyšováním zkoušené kapacity až do 20 MW a jmenovitého napětí 13 kilovoltů.
 
Zhruba 80 procent produkce společnosti jde na export, generátory pro malé vodní elektrárny směřují zejména do Norska, Itálie a Rakouska. Společnost se však zaměřuje také na mimoevropské trhy, například v Rusku, Turecku či Severní Americe, podotkl ředitel.
 
Ve výrobním areálu o rozloze 100.000 metrů čtverečních zaměstnává téměř 800 lidí. Tržby společnosti loni činily zhruba 1,5 miliardy korun, zisk 100 milionů korun, což je asi o deset procent více než v roce 2011.
 
TES Vsetín navazuje na devadesátiletou výrobu elektrických motorů v regionu. Společnost vznikla v roce 1996 privatizací strojírenské a elektrotechnické výroby státního podniku MEZ Vsetín, v roce 2011 antimonopolní úřad povolil prodej podniku americké Advent International Corporation. Od roku 2008 byla majoritním vlastníkem společnosti investiční skupina Penta.
 
zdroj: ČTK