Učitel kroměřížského gymnázia Petřík žije historickým šermem

Události staré 370 let v Kroměříži připomíná skupina historického šermu Biskupští manové, která se zabývá zejména obdobím třicetileté války. Volně tak navazuje na obránce města, kteří v roce 1643 neodolali náporu švédských vojsk. Tři desítky nadšenců nyní do bitev ale i na dobový taneční parket vede pětatřicetiletý pedagog kroměřížského gymnázia Evžen Petřík, který je členem skupiny od roku 1996.

"Historický šerm je významnou částí mého života, v podstatě tím žiju. Co víkend je nějaká historická událost, takže opravdu stále válčíme," řekl s úsměvem Petřík. Kromě skupiny Biskupští manové se věnuje i druhé světové válce a válkám napoleonským. "Střídám období, takže v podstatě každý víkend strávím na historické akci," dodal Petřík s tím, že bez podpory rodiny by se tento koníček provozovat nedal.
 
"I dům musí být přizpůsobený. Máme patro, kde skladujeme kostýmy a další propriety. Snažíme se zapojit i děti, které oblékáme do dobového a učíme je žít s historií," řekl otec dvou malých dětí. Historický šerm patří mezi nákladnější záliby, kostýmy a zbraně vyjdou i na desetitisíce korun. Část peněz si ale skupina vydělá na akcích. "Je to koníček, který utáhnout z výplaty je poměrně složité," konstatoval učitel kroměřížského gymnázia.
 
Členem Biskupských manů je od středoškolských studií. "Navštívil jsem Muzeum Kroměřížska, kde tehdejší šéf skupiny pracoval jako konzervátor. Díky historickému semináři jsem se tak dostal k šermu," řekl Petřík, který na gymnáziu učí češtinu a dějepis. "Historie mi učarovala už na základní škole. Začal jsem od modelářství, jedním z impulzů byl ještě před rokem 1989 speciál časopisu ABC věnovaný historii a historickému šermu," uvedl.
 
Skupina historického šermu Biskupští manové vznikla v roce 1990. Podle Petříka název připomíná někdejší vazaly olomouckého biskupa. "Dostali od něj půdu, ale na druhou stranu mu museli sloužit k obraně," popsal Petřík. Jádrem činnosti skupiny je třicetiletá válka a raný novověk. Ve skupině jsou podle Petříka zhruba tři desítky aktivních lidí ve věku od 12 do 50 let. Jejich zájmem ale nejsou jen ukázky bitev v dobové zbroji.
 
"Postupně jsme rozšířili činnost a děláme také přehlídky historických kostýmů a historizující tance. Přes ně jsme se dostali i k období středověku, ke gotice," uvedl Petřík. Širší zaměření se projevilo i na členské základně, více než polovinu Biskupských manů tvoří dívky a ženy. "Noví členové se rekrutují zejména z řad studentek. Je to celkem zvláštní. Možná je přitahuje romantika, zatímco kluci jsou asi víc na fotbal," podotkl.
 
Skupina za sezonu trvající od května do konce září absolvuje několik desítek akcí. Kroměřížané se dnes mohli vydat na Středověkou slavnost, v červenci se mohou těšit na rekonstrukci dobytí města Švédy. Biskupští manové se ale snaží pozvednout i turistický ruch. Každý prázdninový pátek budou třeba pořádat kostýmované prohlídky historického centra.
 
zdroj: ČTK