U. Brod bude mít průmyslovou zónu pro menší firmy a podnikatele

Uherský Brod bude mít novou průmyslovou zónu, kde naleznou místo pro své výrobní a jiné areály především menší a střední firmy a podnikatelé. Příslušnou změnu územního plánu v lokalitě Králov schválili na svém posledním zasedání městští zastupitelé. Město trpí nedostatkem těchto ploch, což je klíčovou bariérou pro rozvoj podnikání, řekl ČTK místostarosta Jan Hrdý (ODS).

Podle něj malí a střední podnikatelé, kteří se chtějí rozvíjet, ve městě mnoho možností neměli. Někteří se dokonce stěhovali do okolí. "Stávající plochy vyčleněné v územním plánu totiž pro podnikání nelze využít, neboť mají mnoho vlastníků, kteří jsou navíc někdy i neznámí nebo zde probíhají dědická řízení," uvedl Hrdý. Firmy, které se chtějí rozšiřovat a stavět nové haly co nejdříve, podle něj nechtějí ztrácet čas složitým výkupem pozemků.
 
Nová zóna by je mohla uspokojit. Nachází se ve výhodné poloze při silnici I/50 mimo obytné území města. Nákladní doprava pro obsluhu zóny bude napojena na silnici první třídy zcela mimo zástavbu. Výhodou také je, že pozemky patří jednomu vlastníkovi, uherskobrodské společnosti Tekoo, která se zabývá velkoobchodem ovoce a zeleniny. Podle majitele Miroslava Boráka Tekoo část desetihektarového areálu využije pro své potřeby.
 
"Budeme tam pěstovat vlastní plodiny a vybudujeme zde i zařízení na zpracování ovoce a zeleniny. Část areálu využije spřátelená firma na zpracování dřeva, zbytek nabídneme dalším zájemcům, menším firmám z Uherského Brodu a okolí. Určitě půjde o polovinu areálu," doplnil Borák. Uherský Brod má největší průmyslovou zónu v okolí Slováckých strojíren, město má i některé další rozvojové plochy kolem průmyslových areálů.
 
Slovácké strojírny jsou spolu s Českou zbrojovkou také největšími zaměstnavateli. "Jsou to obrovské podniky, které tady vytvářejí zaměstnanost, a to nejenom tím, že přímo zaměstnávají lidi, ale také kooperují s obrovským množstvím malých a středních firem, kde se sekundárně vytvářejí další pracovní místa," uvedl Hrdý. Dodal, že podnikání a strojírenským i příbuzným oborům zvláště se v Uherském Brodě přes hospodářskou krizi daří. "Celá řada firem se rozvíjí a mají velký odbyt," uzavřel místostarosta.
 
zdroj: ČTK