Jarní Floria láká, kroměřížské výstaviště oblehly davy lidí

Jarní etapa pěstitelské výstavy Floria, která se letos poprvé koná na novém výstavišti v Kroměříži, milovníky zahrádek láká. Návštěvníci berou výstaviště od ranních hodin útokem, pořadatelé evidují tisíce lidí. Změnu místa výstav kvitují prodejci i návštěvníci s povděkem. Někteří sice takřka nostalgicky vzpomínají na areál ve Věžkách, kde se výstavy konaly desetiletí, pochvalují si však více místa, krytý areál i lepší zázemí.

"Věděli jsme, že přijde velké množství lidí. Naše očekávání ale bylo evidentně překonané. U vstupu se tvořily fronty, výstaviště bylo záhy plné," řekl ČTK manažer výstaviště Radek Novotný. Podle něj začátek výstavy potvrdil oprávněnost jejího přesunu. "Prostředí ve Věžkách nás limitovalo, tady nás nic nelimituje. Přesně takhle jsme to chtěli, aby Floria poskočila o tři ligy dál," dodal Novotný. Lidé ocenili i bezbariérový areál. "Je to dobře udělané," mínil Jan Osina z Kroměříže, který na invalidním vozíku přivezl svého otce.
 
Jaroslav Koníček, který má zahradnictví v Lysé nad Labem ve Středočeském kraji, jezdí na Florii prodávat od roku 1992. "Srovnat se to vůbec nedá. Ve Věžkách to bylo lidovější, byl to spíš velký jarmark. Tady je moderní výstaviště se vším všudy včetně programu nebo výstavy květin, které lidi přitáhnou," řekl ČTK Koníček. Zda bude mít oproti loňsku vyšší tržbu, si však odhadovat netroufal. "To poznáme, až to skončí," doplnil Koníček.
 
Floria se letos koná posedmatřicáté. Jarní etapa je zaměřena hlavně na cibuloviny. V hlavní hale mohou lidé obdivovat 10.000 řezaných tulipánů a narcisů. Na 140 prodejců z celé země nabízí široký sortiment okrasných a užitkových zahradních rostlin. Nechybí ani skalničky, trvalky a byliny, které doplňují okrasné dřeviny i ovocné stromky. Zájemci si mohou pořídit také sadbu žampionů, hlívy ústřičné nebo šitake. Prodejci nabízejí i chovatelské a zahradnické potřeby, zahradní keramiku, skleníky, pergoly a zahradní nábytek. Výstava potrvá do 12. května.
 
Floria přesídlila na výstaviště v Kroměříži loni na podzim z nevyhovujícího areálu ve Věžkách. Oproti němu nabízí návštěvníkům zázemí kryté haly a venkovních zastřešených expozic, tudíž výstavu neohrožuje případná nepřízeň počasí. Floria se kromě jarní etapy koná i v létě a na podzim. Výstaviště ale připravuje i akce pro rodiny s dětmi, dožínky a chystá také velkou podzimní výstavu zaměřenou na stavebnictví a úsporu energií.
 
zdroj: ČTK